Hur du prioriterar det som är viktigt för dig

Den digitala tidsåldern bombarderar oss med information, möjligheter och nöjen. Vad väljer du? Många följer med strömmen och vill inte missa något som är populärt för det måste väl ändå vara det som är bra. Det är ju ganska enkelt att haka på en trend och så tar andra besluten åt dig vad du ska göra. 

Impulser är ju skojigt och att inte slaviskt behöva planera allt man ska göra. Lyxigt är det när man vaknar en lördag morgon, tar en kopp te, kollar in vädret hur det ser ut och tänker ”vad har du lust att göra idag?” Ingen vill ha en kalender proppfull utan någon som helst möjlighet till spontanitet. Schemalägg spontanitet i din kalender! 

Har man ingen egen agenda över vad man vill göra så är det lätt att man hamnar på någon annans agenda, att man är någon slags side kick i någon annans livsmål. Stryker du ett streck över dina drömmars mål eller skjuter du upp dem några år för det är ett dåligt läge just nu? Det är ju skillnad eller hur. 

Vi är ju mycket för att du ska planera in dina drömmars mål i din livskalender istället för att kasta bort dem totalt som alternativ. Det kanske inte är en bra tajming just nu eller de närmaste åren, men du kan ju planera in lite tid i alla fall redan nu. Tre timmar i veckan på dina drömmars mål kan ge dig enormt med glädje och energi att ta dig an dina måsten som du kan se som tillfälliga istället. 

Att se måsten som tillfälliga är en riktigt bra idé. Dina måsten är inte för alltid och du begraver inte dina drömmar, det är bara lite dålig tajming att gå all in nu. Men faran är att man skjuter upp och skjuter upp. Det är bättre att du planerar in tid att investera i ”me-time” som du valt att lägga ner på dina drömmars mål. Planera hur du kan göra för att nå dina mål och ser olika alternativ till att få till din tid. Schemalägg och trix till för att få ihop din ”me-time” varje vecka för att bli riktigt skicklig på det du drömmer om. Det gäller ju även för andra i din familj också så det inte är bara din dröm som tar upp hela kalendern. 

Ren logik är ju att tänka att tackar du ja till en sak som konkurrerar, så tackar du oftast automatiskt nej till andra alternativ som finns. Det gäller ju även vad du lägger ner din tid på. Hur mycket tid ska du ha som din ”me-time” är ju en viktig fråga om livskvalitet. Hur är det med alla måsten, är det verkligen måsten? Det går att säga nej. Skriv upp vad du vill lägga ner din tid på, en livskalender, det här vill du göra. Måsten ingår ju i livet men andras måsten kan man ju skära bort ganska rejält. ”Tyvärr kan jag inte hjälpa dig, igen, nu får du klara det där själv” är ett bra svar. 

Är du i en relation med eller utan barn så kan du schemalägga när ni ska göra saker var för sig och när det är familjetid och var närvarande och engagerad i det du gör så kommer du få mer ut av din tid. Skriv ner lite kom i håg ord var du slutade sist i ditt drömprojekt så vet du vad du ska fortsätta nästa gång och du behöver inte vara orolig att du kommer att glömma vad det var. 

Då optimerar du den tid du har och blir också mer skärpt och gladare. 

Att säga nej, det har du inte tid med för du har planerat in annat, är viktigt. Föreslå en ny tid om det är något som du kan göra. Du kommer att lära dina nära och kära att du inte alltid har en kalender öppen för deras impulser utan du vill gärna planera in. Säg ”kan du ringa upp dig om 1,5 timme för du håller på med mitt projekt just nu”. Det är att vakta dina intressen för det betyder så mycket för dig. Kom ihåg att vara glad och sprid din glädje när du kommer från ditt projekt så ska du se att det är lättare att ha kvar den här rutinen med din ”me-time” för du har inte kastat bort dina drömmars mål.  

Att göra en detaljerad plan med delmål och rimliga belöningar längs vägen är en riktigt bra idé. Vill du göra det i företagsform eller ett sidoprojekt så kan vi hjälpa dig att komma igång och tipsa om hur du ska göra och även att granska din plan. Kolla in oss mer via menyn och via sociala medier länkarna längre ner på sidan. Vi har lite olika alternativ, kontakta oss om du har några frågor så kan vi säkert både peppa dig och ge förslag på hur du kan göra rent konkret.